HACCP-lijsten
maar dan digitaal met HACCP-registratie

HACCP LIJSTEN OP ORDE?

Voor bepaalde bedrijven is er een hygiënecode beschikbaar. Voor een overzicht van de actuele hygienecodes zie de website van de NVWA. In de hygiënecode staat precies beschreven welke registraties bijgehouden dienen te worden. Welke HACCP lijsten van toepassing zijn. In een HACCP lijst staat aangegeven wat er gecontroleerd moet worden. Zoals de kwaliteit bij ontvangst of de koeling en de vriezer in orde zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan de temperatuur. Er staat ook aangegeven waar deze aspecten aan moeten voldoen. Bijvoorbeeld de temperatuur van de koeling en vriezer. Is die te warm, dan moeten er acties ondernomen worden.


Bijvoorbeeld producten die veel te warm zijn weg doen. Producten overplaatsen indien de temperatuur nog 7 °C of kouder is. Wat er moet gebeuren als er een probleem is worden corrigerende maatregelen genoemd.

hygienecode online


Waaraan voldoet een goede HACCP registratielijst

  • Op de HACCP lijst moet worden kunnen aangegeven welke datum het betreft en wie de meting uitvoert.
  • Vervolgens wordt de meting beschreven.
  • De norm.
  • Bij een afwijking moet kunnen worden aangegeven wat er vervolgens gedaan is om de afwijking te verhelpen.
  • U kunt dit ook digitaal bijhouden en door gebruik te maken volautomatische temperatuur registratie.

Op zoek naar een HACCP lijst

Een voorwaarde is dat ingevulde HACCP lijsten minimaal 1 jaar moeten worden bewaard. U dient dan dus ook een map aan te schaffen waar deze HACCP lijsten in terug te vinden zijn. Kortweg een papieren rompslomp.

HACCP lijsten digitaal

Uiteraard kunt u deze HACCP lijsten dan helemaal zelf maken of heeft u er zelfs al de nodige ervaring mee. Mogelijk wilt u toe naar een situatie waarin de HACCP lijsten beter worden ingevuld en u af bent van al dat papier of zeker weten dat deze aan de eisen van de Voedsel-en Waren Autoriteit voldoen. Enkele vragen die dan aan de orde kunnen zijn:


  1. Hoe voorkom ik dat ik met lege handen sta bij een controle van de NVWA?
  2. Op welke wijze zorg ik ervoor dat ik altijd en overal inzicht heb in de stand van zaken rondom voedsel-en waterveiligheid?
  3. Stel dat de tijd die hiermee gemoeid is gehalveerd kan worden door inzet van slimme technieken?
  4. Hoe waak ik ervoor dat er straks niet een mooi lijstje is wat niet voldoet aan de eisen omdat bijvoorbeeld een onderdeel dat verplicht is niet genoemd is?
  5. Hoe zet u snel een cultuur neer van "aanpakken en gaan met die banaan!"


En op deze wijze bent u tegelijkertijd verlost van alle papieren, mappen enzovoort. Vele andere gingen u voor. Wanneer bekijkt u wat de voordelen zijn om te werken met HYGIËNECODE ONLINE?


Lees hier meer over onze HACCP lijsten digitaal! STOP MET DE PAPIEREN ROMPSLOMP


© Online Hygiëne B.V. 2023